Naar inhoud

Salir do Porto…..het voelt als thuiskomen!

21 februari 2024

Zoals we in onze eerdere reisblog hebben aangegeven sluiten we onze fantastische Zuidoost Azië reis af in ons huisje in Salir do Porto (Portugal). We besluiten om met de auto te gaan en weten dat we 2142 km dienen af te leggen. We besluiten dit in één keer te rijden dus dit wordt een uitdaging! We vertrekken s’ avonds om 00.00 uur en gezien we net terug zijn uit Azië is dat wel even een omschakeling. We pakken de auto tot het dak vol, gezien we nog wat spullen mee willen nemen voor het huis. We vertrekken met goede moet en een flinke bak koffie. Het is fijn als je allebei kunt rijden en om en om kunt slapen maar onze adrenaline is hoog dus dat betekend……………. weinig slaap. We komen uiteindelijk de volgende dag rond 20.00 uur aan. Bij binnenkomst in het dorpje, Salir do Porto voelen Udo en ik meteen hetzelfde…. het voelt als thuiskomen 😊. We zetten onze spullen meteen in het huis en gaan naar ons favoriete restaurantje, Portobello en gaan een heerlijke pizza eten want eten langs de snelweg is toch echt niet zo lekker. Na ons etentje keren we voldaan terug naar ons huisje en duiken we meteen bed in. Dit gezien we weten dat we de volgende dag nog genoeg te doen hebben en alles gereed willen hebben totdat familie met kinderen aankomen in ons huisje. Gezien we het tijdsverschil nog niet allemaal hebben verwerkt worden we om 6.00 uur wakker en besluiten alvast een heerlijk ontbijtje te maken en daarna aan de slag te gaan met schoonmaken…. zeker Udo is iemand die tot in de puntjes alles schoon wil hebben 🤣.Daarna doen we nog enkele klusjes in het huis en de tuin en uiteindelijk zijn we blij dat alles klaar is voordat onze familie arriveert in Salir do Porto. Die avond komen Sjoerd en Denise met de kinderen aan en hebben net zoals wij in één keer doorgereden. Wat een rit…….maar moet wel toegeven dat het in Spanje en Portugal erg rustig is op de weg en hier kun je lekker doorrijden.

Natasja heeft voor de avond heerlijke enchiladas gemaakt en dat is toch even makkelijk om dan zo aan te schuiven na zo een uitputtende rit. Na nog wat verteld te hebben duiken we allemaal moe en voldaan in onze bedjes. De kinderen hebben heerlijk doorgeslapen en we starten de dag met een uitgebreid ontbijt en rijden we gezamenlijk naar Obidos om het dorp te verkennen. Het was een regenachtige dag maar toch hadden we geluk dat toen we aankwamen een aantal zonnestralen mochten meepikken. Obidos is een dorp met een prachtig kasteel (Castelo de Obidos) en daaromheen een ommuurde stadsgedeelte. In dit stadje zitten prachtige winkeltjes en restaurantjes en is het heerlijk toeven.In de avond ging Sjoerd voor ons allemaal koken en het was heeeerlijk. Het is erg leuk om familie om je heen te hebben en dat we samen kunnen genieten van deze prachtige omgeving.

De volgende ochtend gaan we Nazaré bezoeken en of je het nu geloofd of niet maar de tram welke je naar het nostalgische dorp (op de berg) zou brengen is in onderhoud (maintenance). Één woord wat ons de afgelopen 14 weken door heel Zuidoost Azië heeft vervolgd is maintenance en nu blijkt dat het hier niet anders is. We kunnen er gelukkig om lachen en besluiten nadat we het strand en de winkeltjes van Nazaré te hebben gezien terug te gaan naar huis.

De volgende ochtend vertrekken we op tijd met de auto richting Lissabon  de hoofdstad van Portugal en parkeren bij Mercado da Ribeiro ofwel de foodmarket van Lissabon. Deze stad heeft ontzettend veel te bieden en er is ontzettend veel te zien dus besluiten we de belangrijkste pijlers eruit te halen. We gaan eerst met de Funicular Lavra (oude kabeltram) naar boven en dit is een erg leuke ervaring.Vervolgens lopen we richting de Santa Justa-Lift en gaan hier met de lift naar boven om te genieten van een prachtig uitzicht over Lissabon. Vervolgens gaan we nog wat historische gebouwen bezoeken waaronder; Carmoklooster, Chafariz de Sao Paulois  en Fonto do Rossio etc. Vervolgens lopen we richting Arco da Rua Augusta en dit is zo ontzettend mooi dat je helemaal wordt betoverd. Er speelt ook nog een jong meisje viool onder de Arc en we worden meteen allemaal ontroerd. Het is toch een fantastische stad en daarnaast boffen we ook nog met prachtig weer. Later in de middag nemen we tram 15 richting de wijk Belém. Helaas halverwege stopt de tram vanwege……… je raad het al; maintenance!! We stappen uit en besluiten het laatste stuk richting Belém te voet af te leggen en bezoeken hier Pasteis de Belém en Mosteiro dos Jerónimos. Helaas zijn we te laat om nog de binnenkant te zien maar alleen de buitenkant is al prachtig.We sluiten de dag af bij restaurant Este Oeste wat gelegen is in het museum dicht bij de Mosteiro. Laat in de avond rijden we terug naar Salir do Porto waar we nog vele avonturen gaan beleven maar dit lees je in onze volgende blog.