Naar inhoud
Cambodja

Cambodja

De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh in het zuiden van Cambodja. Momenteel heeft het circa 16 miljoen inwoners en is het land ong. 5 keer zo groot als Nederland. Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat. Hierdoor liggen de temperaturen gedurende het hele jaar hoog en wordt het vrijwel niet kouder dan ca. 28 graden Celsius. Het grootste deel van de bevolking leeft van de landbouw en de visserij waarbij het overgrote deel van de bevolking woont op het vruchtbare platteland tussen Tonle Sap en het zuidelijke deel onder de hoofdstad Phnom Penh. Cambodja staat allereerst bekend om het tempelcomplex Angkor Wat, maar het land heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Het heeft prachtige rijstvelden en prachtige witte stranden maar daarnaast een bewogen geschiedenis die mooi is tentoongesteld in verschillende museums.

Phnom Penh de hoofdstad van Cambodja en heeft ong. 2.3 miljoen inwoners. Het is een mooie stad met veel paleizen, tempels, pagodes en fraaie koloniale architectuur. Het is een mooie en relaxte stad maar ook deze stad kent een andere kant. Cambodja ging gebukt onder het regime van de rode Kmer, dat onder leiding van Pol Pot in de periode tussen 1975 en 1978 bijna 2 miljoen mensen (meer dan één vijfde van de Cambodjaanse bevolking) vermoordde. Dit heeft een schaduw geworpen over het verleden van Cambodja en voornamelijk de hoofdstad Phnom Penh. Ondanks de zwarte geschiedenis is Phnom Penh een prachtige en relaxte stad om te verblijven.

Killing Fields
Ong. 15 kilometer buiten de stad liggen de Killing Fields (Choeung Ek). De mensen die gevangen zaten in het Tuol Sleng gevangenis (Security Prison 21), kwamen uiteindelijk terecht op de Killing Fields. Door de Rode Khmer werd de Killing Fields aangeduid als heropvoedingskamp maar was in de praktijk een vernietigingskamp. Inmiddels is er een monument opgericht van 8000 schedels van mensen die in deze periode zijn omgekomen, gerangschikt in geslacht en leeftijd. Deze plek is erg confronterend, maar het is wel een plek die je eigenlijk gezien dient te hebben om de geschiedenis van het land te begrijpen. Tijdens een bezoek aan de Killing Fields is het mogelijk een audiotour te doen. Deze raden we je zeker aan! Het geeft een goed beeld wat er in die tijd gebeurt is.Tuol Sleng gevangenis (Security Prison 21)
Tijdens het Rode Khmer regime werden scholen omgebouwd tot gevangenissen waar onschuldige mensen werden gemarteld tot zij schuld bekenden van daden die ze waarschijnlijk niet gepleegd hadden. Pol Pot had het voorzien op onschuldige mensen (vooral hoger opgeleiden en academici) en kinderen. Momenteel is de Tuol Sleng gevangenis een museum waar je meer leert van de donkere geschiedenis van Cambodja. In het museum zie je foto’s van gevangenen die een diepe indruk op je achterlaten. Het museum ligt in het centrum van Phnom Penh en ondanks de gruwelijkheden is het een plek die je zeker niet mag overslaan!Het koninklijke paleis en de Zilveren Pagode (Wat Preah Keo)
Aan de rivier ligt het Koninklijke paleis. Het ligt op een prachtig terrein met verschillende gebouwen waaronder ook de boeddhistische tempel Wat Preah Keo, ofwel ‘de Zilveren Pagode’ zich bevindt. Het heeft deze naam gekregen vanwege de 5000 zilveren vloertegels die in deze tempel liggen. In deze tempel staat een smaragden Boeddhabeeld die versierd is met goud en diamanten.
Het Koninklijk paleis is nog steeds in gebruik en dus niet alle delen zijn toegankelijk voor publiek. Maar er is nog genoeg te zien om een goed beeld te krijgen van de geschiedenis van het paleis.

Tijdens je bezoek aan dit Koninklijke paleis is het van belang te voldoen aan de kleding voorschriften dus schouders en knieën bedekken.Phsa Thmei (Markt)
Het donkergele Art Deco gebouw is een icoon van de stad. Vanwege de ligging en omvang wordt het ook wel de Centrale markt genoemd. Binnen in de marktgebouw kun je van alles kopen waaronder; sieraden, elektronica, antieke munten tot groente en fruit.

Phnom Penh’s Night Market (Psar Reatrey)
Er zijn meerdere nachtmarkten in Phnom Penh. Deze nachtmarkt is een van de allerleukste. Hier heb je de mogelijkheid om allerlei lekkernijen te proeven en te genieten van live muziek. Op het plein waar rondom kraampjes staan liggen vloermatten. Zodra je je eten hebt kun je aan de rand je schoenen uitdoen en gehurkt op de matten gaan zitten om te genieten van het eten.

Voor de kust van Cambodja ligt een tropisch eiland Koh Rong. Op dit eiland zijn de stranden nog wit en is het water nog helderblauw. Momenteel is het een van de populairste bestemmingen van het land met relaxte restaurants en hippe bars. Koh Rong is alleen per boot via Sihanoukville te bereiken, maar is zeker waard hier enkele dagen te verblijven!
Let wel op dat je genoeg contact geld meeneemt, gezien er op dit eiland geen pinautomaten zijn.Ko Touch (Ko Tui)
Koh Touch, is een van de leukste stranden van Koh Rong. Het is waar de meeste bars, restaurants, clubs, feestjes, accommodatie én reizigers te vinden zijn. Het is ook de plek waar de boot aankomt dus het is niet te missen.

Long Beach
Een van de mooiste stranden van Koh Rong is Long Beach. Dit strand ligt aan de noordzijde van het eiland en is te voet te bereiken (via de binnenlanden) of  via een boottocht. Deze boottocht kost je ongeveer 5 dollar voor een retourtje. Op Long Beach is het heerlijk rustig en je kunt er een prachtige zonsondergang bekijken.

Een bezoek aan Siem Reap mag absoluut niet ontbreken! Wat ooit een klein backpacker stadje was,  is Siem Reap door de Angkor tempels inmiddels gegroeid tot een van de bekendste en toeristische plekken van Cambodja. Naast de tempels is Siem Reap een sfeervolle stad waar s’avonds ook veel te beleven valt. De stad maar ook de tempels van Angkor kan je prima per fiets verkennen maar ook een ‘Food Tour’ is een must do in Seam Reap!

Angkor
Ongeveer 6 kilometer ten noorden van de stad Siem Reap liggen de tempels van Angkor. Dit is het grootste tempelcomplex van de wereld! Angkor Wat is dé highlight van Cambodja, maar daarnaast zijn er ook tempels die zeker een bezoek waard zijn waaronder; Ta Prohm tempel (bekend van Tomb Raider), Bayon tempel, Angkor Thom, Bantey Srey, Preah Khan, Phnom Bakheng, Ta Keo, Sra Srang en Banteay Kdei. Om een goede indruk te krijgen van de Angkor tempels raden we je aan om min. 2 á 3 dagen in Siem Reap te verblijven.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de tempels van Angkor te bezoeken. Dit kan door zelf een fiets of brommer te huren maar je kan ook een tuktuk huren om je rond te laten rijden.Landmine Museum
25 km ten noorden van Siem Reap ligt het Landmine Museum (dichtbij de Bantey Srey Tempel).
Dit museum is gewijd aan de impact van de miljoenen landmijnen die nog steeds in de bodem van Cambodja aanwezig zijn. Speciale aandacht wordt besteed aan de oprichter een Khmer-man, Aki Ra, die in zijn eentje duizenden landmijnen ontwapende.

Old Market
De Old Market staat ook wel bekend als de Psar Chaa. Het is een echte Cambodjaanse markt.
Hier worden allerlei producten verkocht waaronder kruiden, groente maar ook gebakken insecten. Tegenwoordig kan je hier ook kleding en souvenirs kopen.

Pub Street
Heb je zin in gezelligheid en een avondje stappen dan is Pub Street de place to be!
Hier hangt een gezellige sfeer en heeft veel leuke bars en restaurants.