Naar inhoud
Laos

Laos

De hoofdstad van Laos is Vientiane. Momenteel heeft het circa 7.5 miljoen inwoners en is het land ong. 6 keer zo groot als Nederland. Laos kent een tropisch klimaat met twee seizoenen; van mei tot en met oktober is het regenseizoen en van november tot april is het droge seizoen. Laos is een van de armste en dunbevolkte landen in deze regio. De bevolking leeft voornamelijk van de rijstbouw. Het is wel een van de meest ongerepte en authentieke landen in Zuidoost-Azië. De rijstvelden, koffieplantages,  groene bergen in het noorden en de prachtige Frans koloniale gebouwen  in Vientiane maken het een prachtig land om te bezoeken.

Pakse is een stad in het zuiden van Laos, gelegen aan de oevers van de Mekong rivier. Het is een toegangspoort tot de zuidelijke provincies van het land en toeristische attracties zoals het Bolaven Plateau en de Wat Phou-tempel. De stad heeft een unieke culturele mix van Laos, Vietnamees en Khmer, wat het een interessante plek maakt om te verkennen. Er zijn ook veel markten en winkels waar je lokale producten en handwerk kunt kopen.

Bolaven Plateau
Het Bolaven plateau is een prachtig natuurgebied wat bekend staat om zijn vele watervallen, typische laotiaanse plattelandsdorpen en koffieplantages. Het Bolaven Plateau heeft een aantal spectaculaire watervallen waarvan Tad Fane, Tad Champi en Tad Yuang de bekendste zijn. Rondom deze watervallen kan je mooie wandelroutes lopen en genieten van de prachtige omgeving. Het Bolaven plateau ligt ong. 30 km van Pakse en is makkelijk per scooter of per mini van of taxi te bereiken.

Wat Luang tempel
In Pakse bevinden zich vele tempels maar Wat Luang is de meest indrukwekkende tempel van de stad. Het is niet een van de grootste tempels maar wel een van de belangrijkste tempel in Pakse. Hier wonen de plaatselijke monniken en daarnaast is het ook een boeddhistische school. Elke ochtend gaan de jonge monniken langs de straten om aalmoezen op te halen. Als je Wat Luang vroeg in de ochtend of laat in de middag bezoekt, mis dan nooit de rust van de verbluffend mooie zonsopgang of zonsondergang.Wat Phu
De meest opvallende tempel, Wat Phu, ligt op ong. 50 km van Pakse. Wat Phu betekent ‘tempel op de berg’ en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de ruïnes en de Mekong. Het is een groot complex dat zich bevindt aan de voet van de Phu Pasak Berg. Ooit maakte deze tempel deel uit van het machtige Khmer-rijk dat zijn epicentrum had in het Cambodjaanse Angkor Wat. Deze tempel is momenteel zelfs terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het complex is geopende van zes uur s’ ochtends tot zes uur s’ avonds.

Vientiane, gelegen in de bocht van de Mekong, is de hoofdstad en de grootste stad van Laos. Toch is het niet zo hectisch of chaotisch als andere grote steden in Azië. De sfeer in Vientiane is gemoedelijk en rustig. De stad heeft veel te bieden, waaronder historische bezienswaardigheden zoals de Patuxai Victory Gate, Wat Si Saket en de Boeddhatoren van Sisaket. Er zijn ook veel leuke bars en restaurants waar je kunt genieten van de lokale keuken en cultuur. Het is zeker de moeite waard om hier enkele dagen te verblijven!

Patuxai
Patuxai, wat Victory Gate betekent in het Engels werd tussen 1957 en 1968 gebouwd ter nagedachtenis aan de Laotiaanse soldaten die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsoorlog tegen Frankrijk in 1949. Het monument is te vinden in het Patuxai park. Voor een klein bedrag kun je via de trap de top van de toren beklimmen. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad!Wat Si Saket
De mooiste tempel van Vientiane is de Wat Si Saket. Deze is zeker een bezoek waard! Het is de
oudste tempel van de stad en de enige die nog geheel intact is. In deze tempel zitten duizenden nissen waarin boeddha beelden zijn geplaatst.

Buddha park (Xieng Khuan)
Het beroemde Buddha park ligt 25 km ten Zuid-oosten van Vientiane. In dit park staan wel meer dan tweehonderd religieuze beelden, waaronder ook de enorme 40 meter hoge liggend boeddha beeld.
Het park is het makkelijkste bereikbaar met de bus vanaf het Talat Sao busstation. Deze bus vertrekt elke 15 minuten.Vientiane Night market
De nachtmarkt van Vientiane ligt vlak naast de Mekong. Je vindt hier rijen kraampjes met rode daken waar handwerk, kleding en elektronica worden verkocht. Het is zeker een bezoekje waard als je op zoek bent naar souvenirs of lekker eten. De openingstijden zijn tussen 19.00-22.00 uur.

Vang Vieng is een klein dorp met ong. 25.000 inwoners. Het is een dorp waar de tijd heeft stilgestaan.  Vanwege de prachtige omgeving en de relaxte sfeer in dit dorp is het een populaire plek geworden onder de toeristen. Het is een magische plek met gigantische kalkstenen formaties. Daartussen vind je prachtige rijstvelden, grotten en blauwe lagunes. Er zijn ontzettend veel leuke dingen om te doen in Vang Vieng! Het is een geweldige mix van natuur, avontuur en ontspanning.

Nam Xay viewpoint
Rondom Vang Vieng zijn er spectaculaire uitkijkpunten maar hiervan is Nam Xay de mooiste.
Vanaf Nam Xay viewpointt heb je een schitterend uitzicht over de omgeving van Vang Vieng. Om naar de top te klimmen heb je ong. 30 minuten nodig, waarbij je het laatste stukje flink moet klauteren. Belangrijk is dus dat je goede wandelschoenen aantrekt!Blue Lagoon 3
In de omgeving van Vang Vieng zijn er meerdere Blue Lagoons maar de mooiste is Blue Lagoon 3. Deze is vooral mooi tijdens het droge seizoen omdat dan het water kraakhelder en blauw is.
Blue Lagoon 3 ligt ong. 1 uur rijden vanaf Vang Vieng. De reis er naartoe is hobbelig maar het uitzicht, tussen de rijstvelden en kalkstenen karsten, is adembenemend. Je kunt bij de Blue Lagoon een frisse duik nemen en relaxen op een van de bamboevlotten. Bezoek deze Blue lagoon wel in de ochtend omdat de zon de zon na 12.00 uur achter de hoge bergen verdwijnt en je dan alleen nog maar schaduw hebt.  De openingstijden zijn tussen 8.00 – 18.00 uur.Ballonvaart
Een spectaculaire activiteit in Vang Vieng is het maken van een ballonvaart. Je zweeft in een luchtballon hoog boven het schitterende landschap, een magische ervaring. Je kunt kiezen voor
een ballonvaart met zonsopkomst of zonsondergang van ong. 30-45 minuten. Je kan een ballonvaart regelen via een touroperator in de stad. Je betaald hiervoor ong. € 80,-.

Luang Prabang is een historische stad en de voormalige hoofdstad van Laos. Het is gelegen aan de oevers van de Mekong rivier en staat bekend om zijn vele tempels en pagodes, waaronder de iconische Pha That Luang. Daarnaast zijn er ook tal van musea en bezienswaardigheden zoals het Koninklijk Paleis van Luang Prabang en de traditionele Night Market.Wat Xieng Thong
Wat Xieng Thong wordt ook wel de tempel van de Gouden stad genoemd en is een van de belangrijkste tempels in Laos. De tempel staat bekend om de prachtige mozaïeken van gekleurd glas en interessante muurschilderingen.

Aalmoes ceremonie
Elke ochtend bij zonsopgang, kleuren de straten van het historisch gedeelte van Luang Prabang fel oranje. Honderden boeddhistische monniken verlaten op blote voeten hun tempel en lopen achter elkaar door de straten en worden voorzien van giften van mensen. Het is een dagelijkse ceremonie waarbij de monniken worden voorzien van hun eten voor die dag. Het is een prachtig boeddhistisch ritueel om bij te wonen maar houdt als toerist wel de gepaste afstand!Kuang Si watervallen
Ong. 30 km buiten de stad liggende Kuang Si watervallen. Deze behoren tot de mooiste watervallen van Azië. De hoge waterval heeft verschillende niveaus en het water heeft een melkblauwe kleur. Het is een prachtig natuur fenomeen om te zien! Je kan de watervallen bereiken via een tuktuk of scooter.