Naar inhoud

Koken in Vietnam!

20 november 2023

We staan dinsdagmorgen vroeg op voor onze masterclass kookcursus van Redbridge. Een cursus waar we al een tijdje naar uitkeken. Onderweg met de fiets ernaartoe pakken we langs de weg een broodje en een koffie. Uiteindelijk komen we aan bij Redbridge en kunnen niet wachten om te leren hoe we de heerlijke Vietnamese gerechten kunnen gaan bereiden.

Op de dag van de cursus bezochten we eerst de vers markt en vervolgens de kruidentuin van Hoi An en ja hoor…… staat er ineens de Vietnamese televisieploeg om Udo te interviewen. Hoewel Udo in het begin een beetje nerveus was, vond hij het uiteindelijk erg leuk om zijn gedachten en indrukken te delen met het publiek.

Na dit alles worden we gebracht naar een prachtige plek aan het water en hier begint dan uiteindelijk de kookcursus. We hadden een groep van totaal 8 personen die deelnamen aan dezelfde kookcursus. Het voelde meteen als een hechte groep en we keken er allemaal naar uit om te beginnen.

De cursus begon om 8 uur 's ochtends en duurde tot 15.00 uur. Het was een intensieve maar buitengewoon boeiende ervaring. Ik, was helemaal in mijn element en wist door mijn koken thuis, al het een en anderen toe te passen. We leerden vooral het combineren van kruiden en groenten als ook snij technieken.

Tijdens de cursus konden we een verscheidenheid aan gerechten bereiden, waaronder de beroemde noedel Pho-soep, fish in bananaleafs en banana flower salad. Het was een feest voor de smaakpupillen en we waren helemaal in onze nopjes met het koken, terwijl we genoten van de heerlijke geuren en smaken.

Na een lange en leerzame dag waren we aan het eind van de cursus helemaal moe en voldaan. Het was echt een geweldige dag waarin we niet alleen nieuwe vaardigheden hadden geleerd, maar ook verschillende mensen hebben leren kennen. We worden per boot teruggebracht naar het centrum van Hoi An, waar ons fietsje staat waarmee we teruggaan richting ons hotel. Inmiddels is het ontzettend hard gaan regenen en zijn we blij dat we onze poncho’s mee hebben genomen!

Bij terugkomst in het hotel, zullen we vol trots onze  zelf gekookte gerechten met jullie delen. We kunnen nu al niet wachten om onze vrienden te laten proeven van de heerlijke resultaten van onze geweldige kookcursus in Hoi An. Het is een ervaring die we nooit meer zullen vergeten en die absoluut een hoogtepunt is geweest van onze reis door Vietnam.

We vallen als een blok in slaap en dromen van de heerlijke gerechten welke we hebben bereid. In de nacht schrikken we wakker van de hevige regen welke valt en vragen ons af of de volgende dag wel alles goed zal gaan met onze treinreis. In het nieuws wordt gezegd dat de straten overal zijn ondergelopen en daardoor bussen en treinen uitvallen. Zo ook bij ons, we lieten ons de volgende dag naar het treinstation in Danang brengen. We waren goed op tijd maar eenmaal aangekomen horen we dat onze trein SE7, 8 uur vertraging heeft. En nu??  We dienen aan de balie onze treinkaartjes om te boeken naar een nieuwe trein en dat gaat niet helemaal gemakkelijk gezien de Engelse taal hier vaak lastig is. Uiteindelijk (met hulp van Google translater) is het gelukt en kunnen we 15 minuten later dan gepland alsnog vertrekken met de slaaptrein. Helaas was deze minder comfortabel dan we geboekt hadden en hebben we de uurtjes gesprokkeld die we wel konden slapen. Na 11 uur komen we aan in Nha Trang waar we aansluitend een minivan hebben geregeld om ons te brengen naar Dalat. Het is nog een trip van ong. 4 uur maar door de hevige regenval is het in de bergen nog slechter gesteld met de wegen. Als we rijden bemerken zowel Udo als ik dat we vaak al niet meer meekijken gezien we dan toch de neiging hebben uit te stappen. Dit zijn de omstandigheden van Vietnam en hierin zul je toch mee moeten deinen. Bij binnenkomst van de stad Dalat valt het ons op dat het erg Europees uitziet met een Vietnamese twist. Prachtige huizen tegen de bergen, mooi koffie plantages en drukke wegen met ontzettend veel scooters. We worden afgezet bij ons Hotel TTR. We zijn blij want we hebben er een flinke reis opzitten. Na inchecken nemen we een douche en gaan tegenover eten bij een restaurant en daarna meteen naar bed, gezien we de volgende dag vele plannen hebben om Dalat te gaan ontdekken!