Naar inhoud

Hallo Cambodja!

25 november 2023

Aangekomen aan de grens van Cambodja, bij Boc Mai, na een lange reis via Vietnam, beseffen we dat we vergeten zijn onze uitreizende visa in te vullen. Het duurt dus wat langer voordat we alles hebben geregeld en onze paspoorten in orde zijn. De jongeman die het voor ons regelde kreeg het even spaans benauwd maar uiteindelijk was alles in orde en konden óók wij de grens van Vietnam naar Cambodja passeren. Aangekomen in Phnom Penh worden we met de tuk tuk naar ons hotel gebracht, het Sim Boutique Hotel, waar we al eens eerder zijn geweest, zo'n zes jaar geleden.

De volgende dag besluiten we S-21 te bezoeken. Deze plek heeft nog steeds een diepe indruk op ons gemaakt en we willen het graag nog eens zien. Het is indrukwekkend en schokkend tegelijk om de gruweldaden van het Rode Khmer regime te aanschouwen. We leren meer over de verschrikkelijke gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden en kunnen het bijna niet bevatten.

Na het bezoek aan S-21 besluiten we dezelfde dag nog de Killing Fields te bezoeken. Met behulp van een audiogids worden we meegenomen in het verhaal van Pol Pot en de gruwelijke misdaden die hier zijn gepleegd. Het is een zeer emotionele ervaring en we worden er helemaal in meegenomen.

Terug in ons hotel zijn we overladen met indrukken en emoties. We voelen de behoefte om even tot rust te komen en besluiten om een dagje niets te doen. We genieten van het comfort van het Sim Boutique Hotel, dat ons nog steeds hetzelfde gevoel van welkom en rust geeft, als zes jaar geleden.

Vanochtend hebben we uitgeslapen, na een paar vermoeiende dagen van reizen. We waren uitgeput, maar klaar voor een nieuwe dag vol avontuur in de prachtige stad Phnom Penh. Na een heerlijke nachtrust genoten we van een heerlijk ontbijt in het hotel. Met volle buikjes waren we weer klaar om de stad te verkennen.

Onze eerste stop was het majestueuze koningspaleis van Phnom Penh. Terwijl we door de indrukwekkende poorten wandelden, werden we ondergedompeld in de rijke geschiedenis van Cambodja. De gouden structuren en prachtige tuinen waren adembenemend. We voelden ons als royalty terwijl we de prachtige zalen en tempels verkenden, en kregen een glimp van het luxueuze leven van de koninklijke familie.

Na het ontdekken van het koningspaleis zochten we verkoeling bij het indrukwekkende Independence Monument. Hoewel het een korte wandeling was, werden we overmand door de intense hitte. Het voelde alsof we in een oven liepen en het zweet druppelde van ons af. Op zoek naar verlichting van de hitte begonnen we te dagdromen over een verfrissende vruchtensap.

Gelukkig vonden we al snel een klein café aan de straat waar we even mochten zitten om af te koelen, uiteindelijk bestelden we een orange juice maar kregen orange juice gemixt met thee geserveerd, alles behalve lekker maar gezien onze grote dorst hebben we het toch maar opgedronken! Terwijl we de koude drank in ons opnamen, voelden we de verkoeling door ons lichaam stromen. Het was de perfecte remedie voor de hitte maar we waren weer helemaal klaar om de stad te verkennen.

De avond viel en we waren nog steeds onder de indruk van al het moois dat Phnom Penh te bieden had. We hadden echter nog één belangrijke taak voor de dag: het vinden van een geweldige plek om te eten. Na wat onderzoek kwamen we uit bij een restaurant genaamd Hops, dat bekend stond om zijn heerlijke gerechten. Natasja zoekt toch zo lang dat ze uiteindelijk wat heeft gevonden en dat is haar wederom gelukt. Want één keer had ze me al langs een curryworstkraam laten lopen zonder dat ik het in de gaten had. Ha ha ha

Bij Hops werden we warm ontvangen door het vriendelijke personeel en de gezellige sfeer. Het menu bood een uitgebreide selectie van zowel lokale als internationale gerechten. Voor het laatste gingen we, want na bijna 4 weken snak je wel naar de westerse keuken. We konden de verleiding niet weerstaan en bestelden een paar van hun specialiteiten. De smaken explodeerden in onze mond terwijl we genoten van elk hapje.

Na een heerlijk diner waren we helemaal voldaan. Hops had zeker onze verwachtingen overtroffen en we begrepen waarom het een must-visit was voor iedereen die Phnom Penh bezoekt. We bedankten het personeel voor de geweldige ervaring en sloten de avond af met een wandeling langs de straten van Phnom Penh, vol van indrukken en herinneringen aan een fantastische dag in deze bruisende stad.

De dagen vliegen voorbij en voordat we het weten, is het tijd om afscheid te nemen van Phnom Penh. We vertrekken richting Koh Rong (via Sihanoukville). We kijken terug op een stad vol indrukwekkende momenten en schokkende geschiedenis, maar ook van rust, ontspanning en bijzondere ontmoetingen. Cambodja heeft tot nu toe een diepe indruk op ons achtergelaten en heeft ons ook laten zien hoe veerkrachtig het land en de mensen zijn. Beseffen doen we ons dat zoiets nooit meer mag gebeuren wat hier zich heeft afgespeeld tussen 1975 en 1979.